ПН – ПТ: 09:00 - 18:00

ПН – ПТ: 09:00 - 18:00

Test

Illustration

Аграрні розписки як механізм фінансування сільськогосподарських виробників були введені ще у 2012 році із прийняттям Закону України «Про аграрні розписки» (надалі – «Закон»), і стали дієвим інструментом, пристосованим до потреб сільгоспвиробників та їх контрагентів з метою полегшення співпраці та забезпечення належного виконання ними своїх зобов’язань. Однак, на практиці цей інститут почав діяти аж в 2015 році після завершення виконання цілого ряду дій (заходів) визначених у спільному наказі Міністерства аграрної політики та продовольства України із Міністерством юстиції України № 331/1471/5 «Про запровадження пілотного проекту з відпрацювання технології введення в обіг аграрних розписок» від 04 вересня 2014 року, а саме затвердження цілого ряду підзаконних актів на виконання прийнятого в 2012 році Закону.
У розділі I Закону дається визначення аграрної розписки як товаророзпорядчого документу, що фіксує безумовне зобов’язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначеній у такій аграрній розписці умовах. Існує два види аграрних розписок: товарна аграрна розписка та фінансова аграрна розписка. Різниця між ними полягає у визначенні самого предмету зобов’язання окремо взятої аграрної розписки: у товарній аграрній розписці предметом зобов’язання є поставка узгодженої сторонами сільськогосподарської продукції, а в фінансовій розписці предметом зобов’язання є сплата погодженої сторонами грошової суми.
Важливою ознакою, що відрізняє аграрну розписку серед інших видів забезпечення виконання зобов’язань за договорами є законодавче регулювання забезпечення виконання зобов’язань за аграрними розписками у вигляді застави майбутнього врожаю боржника за такою аграрною розпискою, що є її безперечною перевагою серед інших можливих видів забезпечення виконання зобов’язань. При цьому стаття 7 Закону встановлює чіткий механізм отримання компенсації для кредитора у випадку невиконання зобов’язання за аграрною розпискою за рахунок майбутнього врожаю боржника шляхом передачі права власності на майбутній врожай, продажу заставленого врожаю третій особі для погашення зобов’язань за аграрною розпискою (фінансовою), дорощення та збирання врожаю сільськогосподарської продукції. У випадку недостатності зібраного врожаю для повного погашення зобов’язань боржника за аграрною розпискою за рахунок такої сільськогосподарської продукції предметом застави стає майбутній врожай сільськогосподарської продукції боржника.
І товарна аграрна розписка і фінансова аграрна розписка складається в письмовій формі на бланку та підлягають нотаріальному посвідченню і не можуть бути переведені у бездокументарну форму. Закон наводить вимоги до змісту та обов’язкових реквізитів документу, без яких його неможна вважати аграрною розпискою, ані товарною, ані фінансовою. Однак, Закон також не забороняє вносити до змісту аграрних розписок додаткові умови, якщо вони не суперечать вимогам цього ж Закону. Перед укладенням аграрної розписки необхідно попередньо обов’язково пересвідчитись, що земельній ділянці на якій має знаходитись майбутній врожай присвоєний кадастровий номер та проведена державна реєстрація права власності такої земельної ділянки.
Для належного нотаріального посвідчення аграрної розписки, боржнику необхідно мати право власності на землю сільськогосподарського призначення або право користування такою земельною ділянкою на законних підставах для здійснення виробництва сільськогосподарської продукції на якій знаходиться врожай, а також відсутність інших обтяжень на врожай на такій сільськогосподарській ділянці. Зокрема, у пункті 5.30. Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України № 296/5 від 22 лютого 2012 року (надалі – «Порядок»), вказується, що посвідчення аграрних розписок відбувається за умови відсутності обтяжень за відомостями, що містяться в Державному реєстрі обтяжень нерухомого майна, з врахуванням дотримання загальних правил посвідчення правочинів про відчуження та заставу майна. Цим же пунктом передбачений і механізм передачі аграрних розписок іншому кредитору шляхом проставлення передавального напису. Аграрна розписка підлягає посвідченню нотаріусом, який набув статусу реєстратора Реєстру аграрних розписок, а також реєстрації в Реєстрі аграрних розписок з врахуванням положень, визначених у Порядку ведення Реєстру аграрних розписок, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 665 від 17 липня 2013 року.
Нотаріуси при посвідченні аграрної розписки застосовують підпункт «у» пункту 3 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України № 7-93 «Про державне мито» від 21 січня 1993 року, яким за нотаріальне посвідчення договорів застави встановлено розмір ставки державного мита 0,01 відсотка предмета застави, але не менше 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і не більше 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Застосування нотаріусами при посвідченні аграрних розписок ставки державного мита, яка встановлена за посвідчення договорів застави (зазначена позиція погоджена Міністерством фінансів України, лист вих. № 31-11150-12-5/12354 від 09 квітня 2015 року та Державною фіскальною службою України, лист вих. № 14216/5/99-99-19-02-02-16 від 15 червня 2015 року).
Це обумовлено тим, що аграрна розписка, як вже зазначалося є товаророзпорядчим документом, що фіксує безумовне зобов’язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених у ньому мовах (стаття 1 Закону).
Сторони укладення аграрної розписки в будь-який час мають право звернутися до нотаріуса для отримання відомостей з Реєстру аграрних розписок у формі: витягу, який містить відомості про аграрну розписку, внесені до Реєстру аграрних розписок на момент його видачі; довідки, яка містить відомості про всі записи, що вносилися до Реєстру аграрних розписок щодо конкретної аграрної розписки або конкретного боржника з моменту видачі аграрної розписки до моменту видачі довідки. В той же час, відомості щодо укладених та внесених аграрних розписок можна знайти і у відкритому доступі в мережі Інтернет на порталі Реєстр аграрних розписок.