ПН – ПТ: 09:00 - 18:00

ПН – ПТ: 09:00 - 18:00

Компенсація шкоди у зв'язку із воєнними діями у господарських та цивільних правовідносинах

Illustration

Питання компенсації шкоди у зв’язку із вторгненням окупаційних військ країни-терориста російської федерації є найбільш актуальним та обговорюваним за всі більш ніж 8 місяців ведення інтенсивних бойових дій на території України. Внаслідок вчинення російською федерацією численних воєнних злочинів та руйнувань житлового або нежитлового фонду, майна комерційного та некомерційного призначення, виникають багато запитань щодо порядку відшкодування заподіяної шкоди майну фізичних та юридичних осіб.
Найближчим до врегулювання є процедура компенсації нанесеної шкоди громадянам України у зв’язку із пошкодженням або знищенням житлової нерухомості, тобто квартир, будинків та дотичних до них об’єктів нерухомості (напр. гаражів, сараїв) є законопроект № 7198: «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації». Цей закон був прийнятий лише за основу та наразі йде обговорення до прийняття його в цілому.
В той же час, у Верховній Раді Україні реєструються ряд законопроектів пов’язаних із компенсацією шкоди саме для юридичних осіб, тобто представникам бізнесу. Одним із таких проектів є законопроект №7237, що передбачає порядок компенсації, фіксації та відшкодування шкоди, завданих майну фізичних та юридичних особам в наслідок військової агресії РФ. Втім, даний проект закону знаходиться все ще на етапі обговорення в комітетах Верховної Ради України, як багато інших законів.Тому, наразі все що не встановлено саме законодавчий порядок фіксації та порядок відшкодування шкоди завданої громадянам України та/або бізнесу в Україні, а тому юристам доводиться послуговуватись та керуватись законодавчими нормами та практиками, які наразі існують та є чинними в Україні. Статтею 1166 Цивільного кодексу України передбачається, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.В свою чергу, частиною 1 статті 614 Цивільного кодексу України встановлено, що особа, яка порушила зобов'язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом.Таким чином, наразі законодавство України фактично передбачає, що відшкодування вартості знищеного/пошкодженого майна має відбуватись з боку російської федерації. В той же час, норми статей 614 та 1166 Цивільного кодексу України застосовуються у поєднанні з іншими нормами законодавства України та положеннями договору (контракту чи іншого правочину).
Зокрема, в цивільних та господарських правовідносинах, важлива роль відводиться саме положенням договору (контракту), в яких можуть регулюватись питання компенсацій збитків однією стороною у відношенні до іншої або інших моментів, а також виконання чи утримання від виконання певних дій, що матимуть значення щодо подальшої компенсації збитків (зокрема, це може стосуватись положень у договорі щодо форс-мажорних обставин).Окремо необхідно зазначити і про наявні судові прецеденти за якими російська федерація була притягнута до відповідальності в межах українського судочинства, які почали з’являтись нещодавно та які починають значно поширюватись в українській правовій системі. Зокрема, серед нещодавніх таких рішень, можна зазначити рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від «25» жовтня 2022 року по справі № 369/3112/22 (лінк на рішення суду: https://reyestr.court.gov.ua/Review/107002218) за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Аметрін ФК» до російської федерації про відшкодування завданої майнової шкоди у зв`язку з збройною агресією, що призвело до порушення права власності на майно (знищення майна).В межах вищевказаної справи, судом було з’ясовано, що в результаті прямого влучання артилерійського набою або бомби або снаряду в орендоване «Аметрін ФК» складське приміщення, що спричинило сильну пожежу на значній площі будівлі, було зруйновано орендований ТОВ «Аметрін ФК» склад та знищено належний ТОВ «Аметрін ФК» товар і основні засоби підприємства, чим було нанесено ТОВ «Аметрін ФК» істотну матеріальну шкоду, яка має бути відшкодована російською федерацією. В підсумку, суд прийняв рішення про: визнання Товариства з обмеженою відповідальністю «Аметрін ФК» потерпілою особою, що зазнала збитків у зв`язку з збройною агресією російської федерації,стягнення з російської федерації на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Аметрін ФК» майнової шкоди 181 641 459,39 грн. з яких 158 595 425,59 це відшкодування збитків за знищений товар, а 23 046 034,19 грн. це відшкодування упущеної вигоди.
Додатково можна зазначити інший судовий прецедент, у даному випадку, в межах саме господарського судочинства. Зокрема, рішення Господарського суду Харківської області в межах справи № 922/916/22 (лінк на рішення суду: https://reyestr.court.gov.ua/Review/106939659) за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Новаагро Україна" до російської федерації щодо компенсації майнової шкоди у розмірі 977 419,06 грн. збитків на відшкодування майнової шкоди.В межах цієї справи, судом було з’ясовано, що ТОВ "Новаагро Україна" також було нанесено збитки та шкоду нежитловій його будівлі внаслідок ворожого бомбардування зі сторони російських військ. Судом було проаналізовано всі документи, що свідчили та встановлювали наявність збитків та необхідність їх компенсації. В решті решт, судом було прийнято рішення про стягнення з російської федерації майнової шкоди (збитків) у розмірі 977 419,06 грн.
Варто зазначити, що у всіх вищевказаних судових рішеннях, суди застосовують статтю 1166 Цивільного кодексу України для обґрунтування своїх рішень, а також українські суди одностайно визначили та встановили непоширення існуючого судового імунітету держав на розгляд даних категорій справ у зв’язку із воєнним вторгненням та руйнуванням майна фізичних чи юридичних осіб в Україні з боку російської федерації.
Таким чином, можемо відзначити поширення механізму стягнення компенсацій з російської федерації - через судову систему України. При цьому, оцінювати наскільки ефективним є цей механізм наразі досить важко та неоднозначно, у зв’язку із дещо дискусійними пунктами про судовий імунітет держав, визначених в українському законодавстві та міжнародних нормах права.Вже досить тривалий час залишається відкритим та очікуваним поява та імплементація дійсно ефективного міжнародного механізму стягнення коштів з банківських рахунків російської федерації та загалом майна російської федерації за кордоном. Сполученими Штатами Америки, країнами Європейського Союзу та іншими державами наразі проводяться консультації та активна робота над розробкою відповідних інструментів та способів за якими кошти та майно буде стягнуто з рф, зокрема, через міжнародні договори, рішення іноземних юридичних інституцій, через національне законодавство кожної окремої країни тощо. У випадку появи відповідних способів та механізмів буде існувати необхідність в їх окремому аналізі.
Замість висновку, можемо лише порадити громадянам України та українському бізнесу виконувати основні рекомендації щодо фіксування нанесеної шкоди майну фізичних чи юридичних осіб, що є універсальними та будуть складати основу для майбутніх механізмів для відшкодування шкоди як в українських, так і в міжнародних інстанціях, зокрема:Забезпечення збереження правовстановлюючих документів та первинної документації щодо майна та/або правовідносин з іншою стороною в рамках існуючого правочину (договори, додаткові угоди, видаткові накладні, акти, тощо).
Забезпечення фіксування завданих збитків шляхом фото- та відео фіксації ушкоджень майна з відповідним датуванням нанесеної шкоди та завданих збитків.Забезпечення отримання офіційних документів на підтвердження пошкодження/руйнування майна у відповідних інстанціях (а саме в правоохоронних органах та місцевих органах влади), в тому числі за можливості отримати додаткові докази (покази свідків, зокрема).Забезпечення проведення оцінки розміру завданої шкоди (збитків), в тому числі із залученням відповідних експертів та проведення відповідних експертиз.Забезпечення та отримання будь-яких документів, що стосуються вчинених дій для ліквідації наслідків нанесеної шкоди, які підтверджують наявність збитків для відновлення втраченого/пошкодженого майна (договору підряду, акти виконаних робіт, чеки, видаткові накладні, тощо).