ПН – ПТ: 09:00 - 18:00

ПН – ПТ: 09:00 - 18:00

Експертиза господарських договорів

Illustration

Питання правильного складання та правильного тлумачення та формулювання положень господарських договорів, їх виконання – завжди було та залишається актуальним і нагальним питанням як для бізнесу, так і загалом для всієї правової системи у всіх країнах світу.Український бізнес не є виключенням і питання проведення експертизи господарських договорів в Україні також є важливим та необхідним для здійснення бізнесом нормальної господарської діяльності.
Експертиза або ж юридичний аналіз відповідного господарського договору є надзвичайно важливою процедурою і починається ще до навіть до етапу формування конкретного договору чи угоди. Не проведення, не належне або не повне проведення експертизи господарського договору може спричинити значні складнощі у майбутньому для його сторін. Зокрема, якщо підписання господарського договору буде здійснено особами, які не мають для цього достатньо повноважень або ж у випадку імплементації сторонами деяких положень в договір, що суперечать законодавству України або ж у випадку, якщо сторони не погодять всі необхідні істотні умови договору або вчинять іншу помилку при укладанні правочину – такий договір або угода (як в цілому, так і окремі пункти) може спричинити значні труднощі для сторін при його виконанні.
Крім того, вищевказаний проблемний правочин може бути в подальшому визнаний недійсним, неукладеним або нікчемним, враховуючи ту чи іншу ситуацію та ваду у документі. Такі проблеми спричинені неналежною юридичною експертизою можуть неодмінно спричинити виникнення численних судів або арбітражів, корпоративних конфліктів та інших негативних моментів для сторін при здійсненні їх господарської діяльності. Тому, до експертизи господарських договорів завжди варто відноситись дуже уважно та професійно.
Досить умовно саму процедуру юридичної експертизи господарських правочинів (договорів, угод, тощо) можна поділити на підготовчу, основну та заключну.Підготовча процедура правової експертизи розпочинається ще до моменту складання проекту договору чи угоди та полягає у:Встановленні конкретного виду та типу господарських правовідносин, які будуть відбуватись між сторонами договору. На цьому етапі встановлюється конкретика щодо конкретного предмету договору, тобто, які саме послуги будуть надаватись за договором або який конкретно товар буде постачатись, які юридичні інші юридичні дії будуть вчинятись тощо;Встановленні сторін договору та перевірку наявності у них достатніх повноважень для підписання того чи іншого типу правочину, виходячи із наявних у них установчих та внутрішніх документів (статутів, рішень загальних зборів, положень, інструкцій, наказів тощо), в тому числі, довіреностей. На цьому етапі, окрім перевірки повноважень підписантів сторін, аналізуються надані документи на предмет необхідності надання ще додаткових документів (наприклад, погодження від загальних зборів або наглядової ради для укладання певного правочину) та необхідності вчиненні інших необхідних дій для підписання договору (наприклад, зняття іпотеки або арешту з майна тощо).Встановленні можливих ризиків співпраці з певною юридичною особою, виходячи із наявною інформацію у загальнодоступних джерелах інформації, зокрема, відповідно до відкритих державних реєстрів судових рішень, юридичних осіб, виконавчих проваджень, нерухомого майна тощо.Основна процедура, яка йде після підготовчої процедури передбачає вже узгодження всіх основних моментів співпраці, сторін відповідного договору та інші деталі співпраці та полягає у:Складанні проекту договору (угоди) або перевірки вже наявного та наданого для аналізу проекту договору. Даний етап є досить насиченим та найбільш тривалим загалом в самій процедурі експертизи господарських договорів. В рамках цього етапу аналізується наявність всіх істотних умов у договорі та уповноважених підписантів договору, прав та обов’язків сторін по договору (порядок та особливості їх виконання, строки їх виконання тощо), перевіряється відповідність положень договору нормам законодавства України (в деяких випадках і нормам міжнародного законодавства, нормам законодавства міжнародних країн), а також допустимість та доцільність прийняття відповідних положень договору з точки зору прав та інтересів свого клієнта.Обговоренні, узгодженні та прийнятті сторонами узгодженої редакції договору, враховуючи правки та зауваження. В межах цього етапу, сторони погоджують остаточні умови договору або шляхом електронних переписок або шляхом он-лайн зустрічей чи особистих зустрічей та переговорів. В деяких випадках, сторони підписують протокол розбіжностей, де фіксують положення договору в редакції кожної зі сторін та вказують узгоджену і остаточну редакцію конкретного положення договору.
Заключна процедура, яка йде після підготовчої та основної процедури, полягає вже в решті-решт в укладанні та підписанні договору та передбачає наступне:Проведення безпосередньої зустрічі між сторонами для власноручного підписання ними договору. Під час проведення такої зустрічі, сторони ідентифікують уповноважених представників сторін та підписують відповідний договір. Досить часто, на практиці, сторони здійснюють підписання договору без проведення зустрічі, а здійснюють проставлення власноручних підписів на екземплярах відповідних договорів з подальшим їх обміном через засоби поштового зв’язку або іншим зручним способом.Проставлення кваліфікованого електронного підпису уповноваженими представниками сторін. Даний варіант є альтернативою до проведення особистих зустрічей та обміну документів у вищезгадуваний спосіб. У випадку обрання цього способу підписання договорів, сторони взаємно підписують погоджений проект договору шляхом проставлення ними своїх кваліфікованих електронних підписів, які належать уповноваженим представникам сторін через спеціальну програму (наприклад, Дія.підпис) та в подальшому обмінюються ними або через спеціальні програми або шляхом надсилання електронних листів. Даний спосіб видається на сьогоднішній день найбільш комфортним, швидким та доступним для сторін. Кваліфікований електронний підпис прирівнюється до власноручного підпису відповідно до законодавства України.Після проходження всіх вищевказаних процедур договір вважається належним чином оформленим, погодженим, підписаним і таким, що породжує взаємні права та обов’язки сторін.
В окремих випадках, сторони договору можуть передбачити видачу та/або передачу документів, вчинення юридичних дій направлених на забезпечення виконання умов укладеного між ними договору або ж навіть встановлювати додаткові способи виконання умов договору. Зокрема, для забезпечення умов господарського договору може передбачатись передача банківської гарантії або ж передання певного майна в заставу чи іпотеку або може передбачатись укладання поруки третьої особи щодо гарантії виконання стороною своїх обов’язків по договору тощо. В свою чергу, для виконання умов договору може використовуватись, наприклад, видача і передача векселів (про можливість видачі яких має бути передбачено в договорі) або видача та передача аграрних розписок (даний спосіб може застосовуватись у відносинах з сільгоспвиробниками та може бути як формою виконання, так і забезпечення договору).Сторони також можуть передбачити в договорі різноманітні додаткові положення, що направлені на виконання їх зобов’язань за договором, наприклад: про обов’язок здійснення страхування (якщо предмет договору пов'язаний із певним товаром, наприклад), про антикорупційне положення, про положення щодо спільної співпраці та взаємодії з третіми особами в рамках виконання договору тощо.
В будь-якому випадку, при внесенні у договір додаткових положень, при видачі документів або вчиненні юридичних дій направлених на видачу документів для забезпечення або виконання умов договору, всі ці дії підлягають додатковій та окремій правовій експертизі, враховуючи специфіку відносин між сторонами, виду таких відносин, вимог законодавства України, міжнародних договорів, в тому числі, в деяких випадках – міжнародне законодавство та законодавство іноземних країн.Тому, підсумовуючи вищенаведене, можна однозначно стверджувати, що проведення експертизи господарських договорів є надзвичайно важливою, не простою і навіть насиченою процедурою, яка втім необхідна для належного виконання сторонами своїх обов’язків та досягнення мети з якою сторони підписували господарський договір.
Не менш важливим (а інколи навіть і більш важливим) є проведення експертизи всіх додаткових документів, які видаються та передаються за договором та/або вчинення юридичних дій, що вчиняються сторонами за договором для забезпечення або виконання договору, з метою досягнення сторонами бажаного та необхідного результату в межах їх співпраці.